η δωρέαν παιδεία

Eίναι αξιοσημείωτο το χαμηλό πια επίπεδο της δωρεάν παιδείας που προσφέρουν τα δημόσια σχολεία μας. Είναι ανάγκη όλοι οι γονείς να σκεφτούμε τρόπους επέμβασης ή ανεξάρτητης δράσης που θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι για τα παιδιά. 

Το σίγουρο είναι πως πολλά παιδιά πιέζονται να διαβάσουν. Τους βάζουν την “ύλη” και πρεπει να την μάθουν αλλιώς παίρνουν κακό βαθμό. Γιατί πρέπει να μαθαίνουν τη συγκεκριμένη ύλη; Για να πούμε ότι είναι καλά παιδιά; Όχι, λένε οι δάσκαλοι, για να μάθουν γράμματα και πληροφορίες που… φυσικά το Υπουργείο επιλέγει. 

Η αυτοβουλία των παιδιών πάει περίπατο. Φορτώνονται με το βάρος της ύλης σε καθημερινή βάση και φυσικά κάποια παιδιά δεν μπορούν να ακολουθήσουν. 

Αυτό το βάρβαρο και ανεγκέφαλο σύστημα πάει να λειτουργήσει ως οδοστρωτήρας για αρκετά παιδιά που δεν μπορούν να παρακολουθησουν. 

Αντί τα σχολεία να έχουν ένα Σχέδιο Βήτα συνεχίζουν να αφήνουν τα παιδιά να ακολουθούν την κατρακύλα. Και μετά λένε φταίνε οι γονείς, φταίνε τα παιδιά αλλά το σύστημα δεν το αγγίζει κανείς. 

Ε, λοιπόν το σύστημα είναι και κουτό και άκαμπτο και επικίνδυνο πια. Και οι δάσκαλοι ανεμπνευστοι εφαρμοστές του. Δεν υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα δασκάλων που θα μπορούσαν να προτείνουν λύσεις. Όλα κινούνται πάνω σε άκαμπτες ράγες λες και τα παιδιά τρέχουν έναν εξαντλητικό μαραθώνιο. 

Έχω παράδειγμα από τα δύο μου παιδιά. Ο γιός μου, πιο ανένταχτος δεν διαβάζει την ύλη που του δίνεται, επαναστατεί. Η κόρη μου τη διαβάζει όλη. Και ακολουθεί το σύστημα. 

το συγκεκριμένο σύστημα φροντίζει μόνο για το ένα παιδί. Αυτό που ακολουθεί το σύστημα. Το άλλο όμως τι θα γίνει; Ποια είναι η λύση που προτείνει το σχολείο; 

Τίποτα, καμμία λύση γιατί δεν έχουν και καμμία τεχνογνωσία επί του θέματος. 

Λυπάμαι που έγραψα στον Μπαμπινιώτη για τα παιδιά και στο ίδρυμα δήθεν Μποδοσάκη και δεν πήρα καν απάντηση. 

Μία κοινωνία που δεν τηρεί ούτε τους στοιχειώδεις καλούς τρόπους. Απαντάμε σε μηνύματα. 

Μην περιμένετε και πολλά, λοιπόν αν δεν μπορουμε να κάνουμε τα πιο βασικά. 

Είμαι στη διάθεση κάθε γονιού που αντιμετωπίζει θέμα μελέτης και δυσκολίες στα μαθήματα με τα παιδιά του.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s